Domů » Terapia umením – vyjadrite svoje pocity a myšlienky

Terapia umením – vyjadrite svoje pocity a myšlienky

Umenie je môže byť prostriedkom, ktorým dokážete vykresliť svoj vnútorný svet. Svet zo svojej duše môžete vyniesť na povrch, aby ste vyjadrili, čo cítite, na čo myslíte, čo vás trápi, aj napriek tomu, že pre vás vyjadrovanie pocitov môže byť inak ťažké a patríte k ľuďom, ktorí v sebe všetko dusia.
Mnoho umeleckých smerov sa ale zaoberalo prenášaním svojho vnútorného sveta von. A vy môžete urobiť to isté, aby ste pochopili samých seba a možno aj preto, aby ste boli pochopení svetom.

malování

Môžete si na toto zvoliť maľovanie – je to činnosť, ktorú môžete vykonávať o samote a nemusíte sa báť neúspechu. Ak maľujete dobre – dobre pre vás, ak nedokážete maľovať – nevadí! Ide o to, aby ste pohybmi štetcov a farbami zachytili svoje pocity a nie o to, aby ste vytvorili umelecké dielo, ktoré bude vystavené v národnej galérii. Vaša tvorba môže byť intímna – vytvorená len a len pre vás, alebo ju môžete neskôr zverejniť – napríklad aj prostredníctvom sociálnych sietí.
Navyše, mnohí psychológovia sa zaoberali farbami a ich terapeutickými účinkami a je dokázané, že niektoré farby vyvolávajú v človeku pokoj.

představení

Ak si zvolíte ako svoju formu vyjadrenia sa divadlo, patríte asi k tým menej hanblivým. Čo ale divadlom získate? Napríklad sa môžete vyjadriť skrz inú osobu – vaše pocity poviete nahlas, ale zároveň ich nemusíte hovoriť vy, ale povie ich vaša postava. Takto sa možno ľahšie vyjadríte a ešte sa aj naučíte komunikovať s ľuďmi.
Často volená terapeutmi aj laikmi je práve táto jednoduchá a zložitá forma umenia – písanie. Vyjadriť sa slovami nahlas však býva oveľa ťažšie, ako na papieri. Môžete si písať denníky, môžete písať básne alebo si len vypisovať krátke poznatky z vášho každodenného dňa – pokiaľ cítite, že vám to pomáha, písanie splnilo svoj účel. Navyše, pokiaľ stvoríte postavu podobnú vám, ktorá nakoniec dokáže prekonať všetky svoje problémy, môžete presvedčiť samého seba, že rovnako ako on/ona, ich môžete prekonať aj vy.